در مقاله قبل از اهمیت دانستن ویژگی های یک رهبر موفق گفتیم. از ویژگی های شخصیت رهبر، قدرت جذب دیگران و تعهد رهبری موفق به تفصیل حرف زدیم. چه چیزی مردم را وا می دارد که رهبری کسی را بپذیرند؟ چرا مردم در پذیرش رهبری فردی اکراه دارند، اما پشت سر فردی دیگر حاضرند تا آن سر دنیا بروند؟ لیست بلندی برای ویژگی های یک رهبر موفق وجود دارد که در این مقاله با 3 ویژگی آن مفصل بحث خواهیم کرد. متن زیر تلاش خواهد کرد تا از شایستگی های یک رهبر موفق بیشتر با شما سخن بگوید. بنابراین در این مقاله عناوین زیر را دنبال خواهید کرد:
- توانایی ایجاد ارتباط
- اصول برقراری ارتباط
- راه های افزایش توانایی برقراری ارتباط
- لیاقت
- روش های احراز لیاقت
- راه های افزایش شایستگی های یک رهبر موفق
- شجاعت
- حقایقی در مورد شجاعت
- راه های تقویت کردن شجاعت
1-توانایی ایجاد ارتباط
توانایی ارتباط از پایه های ضروری رهبری کارآمد است. رهبر باید بتواند دیگران را از دانش و ایده های خود بهره مند سازد و قادر باشد که انرژی و شوق خود را با دیگران به اشتراک بگذارد. اگر رهبر نتواند پیامی را به روشنی برساند و دیگران را برانگیزد که بر اساس آن عمل کنند، بود و نبود پیامش یکسان است.
رونالد ریگان ارتباط گری بزرگ نامیده می شد. او مدیر خوبی بود و افق دیدش باز بود. به آسانی تصمیم می گرفت. اما رهبری بزرگ نیز بود. زیرا توانایی او در برقراری ارتباط فوق العاده بود. به طور کلی اگر مردم ندانند که چه می خواهید و چه مقصدی در پیش دارد، رهبرتان را نخواهد پذیرفت.
اصول برقراری ارتباط
اول: پیام خود را ساده کنید! ارتباط فقط از راه آنچه می گویید برقرار نمی شود. چگونگی گفتن نیز اهمیت دارد. کلید در ارتباط، سادگی است. به گفته ناپلئون بناپارت: روشن بنویسید، روشن بنویسید، روشن بنویسید. سخن را با کلمات هیجان انگیز آغاز کن تا همه مخاطبان گوش های خود را تیز کنند. آنگاه خلاصه ای چشمگیر ارائه کن و سخن را طوری تمام کن که میل به اقدام و عمل را در همه آن ها برانگیزد. سپس تا جایی که ممکن است آن ها را به یکدیگر نزدیک کن.
دوم: مخاطب خود را بشناس! اگر می خواهید ارتباطی قوی تر برقرار کنید خود را به جای مخاطب بگذارید.
سوم: راست بیاندیشید! صداقت، نخستین گام در راه برقراری ارتباط است. برای نشان دادن صداقت دو راه موجود است:
- به آنچه می گویید، اعتقاد داشته باشید.
- به آنچه می گویید، عمل کنید. به بیانی دیگر گفتار و کردارتان یکی باشد.
چهارم: در جستجو پاسخ باشید! شایستگی های یک رهبر موفق زمانی نمایان می شود که هدف از برقراری ارتباط، اقدام و عمل باشد. سعی کنید که حرف شما را احساس کنند، به خاطر بسپارند و به آن عمل کنند. اگر در این کار موفق شوید، سطح توانایی تان در رهبری مردم بالاتر خواهد رفت.
توجه داشته باشید که رهبران باید کارها را از طریق افراد انجام دهند، بنابراین باید بتوانند الهام ببخشند، راهنمایی و هدایت کنند و گوش فرا دهند. فقط از راه ارتباط است که رهبر می تواند دیگران را وادار کند که دیدگاه او را از جان و دل بپذیرند و اجرا کنند.
راه های افزایش توانایی برقراری ارتباط
- زلال باشید!
- توجه خود را به هدف تان معطوف کنید!
- افراد را در همان جایی که هستند ملاقات کنید تا در برقراری ارتباط موفق تر باشید!
- در چهارچوب پیام های خود زندگی کنید!
2-لیاقت
لیاقت یکی از مهم ترین شایستگی های یک رهبر موفق است. رهبر باید توانایی برنامه ریزی کارها را به نحوی داشته باشد که سایرین بدانند که راه و رسم کار را می داند تا از شما پیروی کنند. به گفته جان گاردنر نویسنده، جامعه ای که مهارت لوله کشی را تحقیر می کند، به این دلیل که کاری پیش پا افتاده است، هر سخن مهمل فلسفی را بر می تابد. این فرد نه لوله کش ماهری خواهد بود و نه فیلسوف خوبی. نه توانایی بند آوردن لوله ها را دارد و نه نظریه های قابل تعملی.
استعدادهای خود را پنهان نکنید! استعداد برای این خلق شده است که به کار گرفته شود.
روش های احراز لیاقت
1-هر روز حضور داشته باشید! فراموش نکنید که هر کس که منتظر می ماند به خواسته اش می رسد.
2-هر روز بهتر از دیروز باشید! کسی که چگونگی را بداند، بیکار نمی ماند. اما کسی که چرایی را بداند، رهبر می شود.
3-پیگیر باشید! کار خوب و کیفیت اعلا امری تصادفی نیست. بلکه نتیجه اراده مصمم، تلاش صادقانه و اجرای ماهرانه است.
4- بیش از حد انتظار بکوشید!
5-الهام بخش باشید!
با لیاقت ها سه دسته هستند:
- کسانی که می دانند چه اتفاقی باید بیفتد.
- کسانی که می توانند اتفاق بیافرینند.
- کسانی که می توانند اتفاقی بیافرینند که کارساز باشد.
راه های افزایش شایستگی های یک رهبر موفق
- به کار خود دل ببندید!
- معیارها را از نو تعریف کنید!
- راه ها پیشرفت خود را بیابید!
3-شجاعت (شهامت)
به قول وینیستون چرچیل، شجاعت را به حق در صدر صفات برجسته آدمی دانسته اند. زیرا که این صفت تکیه گاه صفت های دیگر است. به طور کلی شجاعت انجام همان کاری است که از آن می ترسید. اگر ترس نباشد، شجاعت بی شک معنایی ندارد. هر جا که پیشرفتی چشمگیر در سازمانی می بینیم، می دانیم که رهبر آن سازمان تصمیم های شجاعانه گرفته است. باید توجه داشت که صرفا مقام رهبری هیچ کس به او شایستگی های یک رهبر موفق همچون شجاعت را نمی بخشد. اما شجاعت شخص می تواند او را در موضع رهبری قرار دهد.
لاری اوز بورن عقیده دارد که این بسیار حیرت انگیز است که رهبران کارآمد و با کفایت وجوه مشترک چندانی با یکدیگر ندارند، آنچه را که یکی به آن قسم می خورد، آن یکی همه را از آن بر حذر می دارد. اما وجه مشترک همه این است که از خطر (ریسک) نمی پرسند. هنگامی که به تصمیم های دشوار و چالش برانگیز می رسید به این حقایق درباره شجاعت (شهامت) توجه کنید.
حقایقی در مورد شجاعت
1-شجاعت از نبردی درونی آغاز می شود! نبردها در درون ما جریان دارند. شجاعت به معنای نترسیدن نیست. شجاعت یعنی انجام کاری که از آن می ترسیم.
2-شجاعت بهتر عمل کردن در کارهاست! کسی را نمی توان از موضع اش در زمان آسایش و راحتی شناخت، بلکه معیار شناخت، موضع گیری او در گیر و دار چالش ها و جر و بحث هاست. رهبران می دانند که با مردم چگونه تا کنند و می توانند افراد را وادارند که سازگار شوند و با یکدیگر همکاری کنند. اما در عین حال به گاه ضرورت، موضع می گیرند.
3-شجاعت رهبران احساس تعهد پیروان را بر می انگیزد! شجاعت به عقیده بیلی گراهام مسری است؛ وقتی که مردی شجاع یا زنی دلیر موضع می گیرد، پشت دیگران به آن فرد گرم می شود. نمایش شجاعت هر نفر مشوق دیگران می شود.
رهبری، ابراز کردن شجاعت است که اشخاص را به انجام عملی درست وا می دارد.
4-توفیق زندگی هر کس، تابع میزان شهامت اوست! میل وافر به امنیت، مانع انجام کارهای بزرگ است. جان هنری می گوید:” از این که زندگی تان پایان یابد نترسید. از این بترسید که زندگی را هیچ گاه آغاز نکنید. روزی که ترس و تردید را از خود برانید، میوه شهامت خود را نیز خواهید چید.
هر بار که در برابر ترس می ایستید، قدرت، شهامت و اعتماد به نفس پیدا می کنید.
راه های تقویت کردن شجاعت
- به کارهای سخت بپردازید.
- گامی بزرگ بردارید.
- از طفره رفتن خودداری کنید. اگر باید با فردی مهم و موثر صحبت کنید با همان فرد حرف بزنید و نه با اطرافیان او.
- بندانید که ابراز شجاعت غالبا نتایج مثبت و دور از انتظاری به بار می آورد.
پس بدین ترتیب دیدیم که یک رهبر موفق چه شایستگی هایی باید داشته باشد تا افراد تمایل داشته باشند دنبال روی آن فرد باشند. در مقاله بعد سعی خواهد شد تا به 3 ویژگی تمرکز، سخاوت و ابتکار عمل در رهبری شایسته بپردازیم.