شرکت کریر و شرکت فورواردر

شرکت کریر و شرکت فورواردر

شرکت کریر (Carrier) چیست؟ تعریف شرکت فورواردر (Forwarder) یا (Freight Forwarding Service) چیست؟ این دو شرکت به حمل و نقل تجارت بین الملل مربوط می شوند که در تجارت بین الملل به منظور تحویل کالا از فروشنده به خریدار، به شرکت های واسطه برای حمل و نقل بین المللی نیاز است. در ادامه قصد داریم تا نکاتی ارزشمند را در خصوص شرکت کریر و فورواردر با شما درمیان بگذاریم.

آشنایی با انواع شرکت های فعال در بخش حمل و نقل

  1. شرکت کریر
  2. شرکت فورواردر
  3. شرکت نماینده
  4. شرکت متصدی حمل بدون وسیله حمل (NVOCC)

شرکت کریر (حمل کننده)

مهم ترین نکته این است که شرکت کریر شرکتی است که عملا حمل کالا را با وسیله انجام می دهد (مجری حمل یا Performing Carrier) و یا هر شخص که با تقبل عینی یا ضمنی وظیفه حمل، این مسئولیت را به عهده می گیرد (پیمان گزار حمل یا Contracting Carrier). متصدی حمل یا شرکت کریر در قوانین شخصی است حقیقی یا حقوقی که حمل و نقل فیزیکی کالا را به عهده می گیرد. شرکت های هواپیمایی، کشتیرانی، حمل و نقل جاده ای و راه آهن از جمله این دسته موسسات می باشند.

این شرکت ها که عموما وسایل حمل و نقل را در اختیار دارند، مسئولیت های شان بر اساس کنوانسیون ها، عرف های بین المللی و همچنین در قوانین و مقررات داخلی کشورها تا حدود زیادی مشخص و شناخته شده می باشد.

شرکت فورواردر

معنی فورواردر

فورواردر یک لغت خارجی است و واژه فورواردر، نیز دارای معانی مختلف می باشد. در فرهنگ اقتصادی تالیف دکتر منوچهر فرهنگ، درباره معنی فورواردر این چنین آمده است: نماینده حمل و نقل، متصدی حمل و نقل، صادر کننده و یا حمل کننده کالای تجاری، شخص یا موسسه انتفاعی که وظیفه اش جمع آوری مال التجاره و فرستادن آن طبق دستور به مقصد معین است.

فورواردرها در متون حقوقی از آن ها به عنوان “فرابر”، “کارگزار حمل و نقل”، “واسطه یا نماینده حمل و نقل” یاد می کنند، اشخاصی هستند که نقش آن ها تسهیل تجارت است تا حدی که تجار به چیزی بیش از فروش کالا نیاز نداشته باشند. با تحقق این امر، فورواردر در همه اقدامات و ترتیبات بعدی را برای انتقال کالا از طریق مرزهای بین المللی انجام می دهند.

نقش شرکت فورواردر

تنوع نقش های فورواردر در ارتباط با حمل کالا و عملیات لجستیک بسیار زیاد و دائما رو به گسترش است. این نقش ها طیف گسترده ای از ارائه مشاوره و انعقاد قرارداد با متصدی حمل به نمایندگی از جانب مشتری، تا انجام کلیه تشریفات گمرکی و مدیریت امور اتفاقی، به اصالت، را پوشش می دهد. این نکته را باید در نظر گرفت که شرکت فورواردر از خود وسیله حمل ندارد لیکن وسیله حمل را تدارک می بیند و کالاهای مشتریان را به نام خود به شرکت کریر (حمل کننده) تحویل می دهد.

به بیان ساده، شرکت فورواردر نقش واسطه و سیستم توزیع را در حمل و نقل بازی می کند. پس از توافق با فرسنده یا صاحب کالا نیز، با حمل کننده قرارداد منعقد می کند و کالا در عمل توسط حمل کننده اصلی حمل می شود.

خدمات شرکت فورواردر

شرکت های فورواردری در زمینه حمل و نقل دارای تجارب با ارزشی هستند. خدمات متنوع این شرکت ها شامل موارد زیر می شود:

  • بسته بندی برای حمل
  • انبارداری
  • جمع آوری
  • انتخاب و معرفی بهترین مسیر حمل
  • انتخاب بهترین حمل کننده (شرکت کریر) مناسب
  • صدور اسناد
  • ترتیب بیمه کالا
  • انجام امور گمرکی کالا
  • نظارت در تخلیه و بارگیری
  • نظارت بر اقدامات بارشماری

ولی فعالیت اصلی شرکت فورواردر همان تصدی امور مربوط به حمل کالا است.

شرکت متصدی حمل بدون موسیله حمل (NVOCC)

تفاوت فورواردر و کریر

تفاوت فورواردر و کریر در این است که فورواردر شخص یا شرکتی است که در مقابل اجرت، ترتیبات حمل و نقل کالا را از یک کشور به کشور دیگر فراهم می کند، همچنین فورواردر به صورت یک واسطه حرفه ای میان فرستنده یا گیرنده کالا از یک سو و متصدی باربری از سوی دیگر عمل می کند که به آن کارگزار حمل نیز می گویند. در اصطلاحی دیگر فورواردر یک شرکت واسطه برای ارسال بارهای عمده و گروپاژ است اما حمل کننده قانونی کالا (کریر) شخص یا شرکتی است که با فرستنده برای حمل کالا قرارداد منعقد کرده و ممکن است مالک کشتی یا اجاره کننده آن نیز باشد. کریر تمامی مسئولیت های حمل را می پذیرد.

شرکت نماینده

هر شرکت حمل که به سمت مقصد معینی حرکت می کند، اصولا باید در مقصد نماینده ای داشته باشد تا بتواند امور مربوط به عملیات بندری و هماهنگی با مقامات دولتی به علاوه تسویه حساب، صدور ترخیصیه و تحویل کالا به صاحبان آن را انجام دهد.

بنابراین شرکت ها اقدام به انتصاب نماینده در مقصد موردنظر نموده و طی انعقاد قرارداد وظایف و مسئولیت ها و حقوق نماینده مزبور را مشخص می نمایند. به نوعی نماینده دفتر شرکت حمل در مقصد تلقی می شود و به مقامات محلی پاسخگو است.

شرکت متصدی حمل بدون موسیله حمل (NVOCC)

در سال 1984 کشتیرانی ایالات متحده آمریکا مشاغلی تحت عنوان متصدیان حمل بدون وسیله حمل (Non Vessel Operating Common Carrier) را ایجاد نمود. تحت تاثیر شیوه حمل و نقل مرکب، گروه هایی با نام مصدیان حمل بدون داشتن وسیله حمل، وارد فعالیت حمل و نقل شده اند. این متصدیان، بارنامه را برای حمل کالا با کشتی یا وسیله حملی صادر می کنند که نه مالک آن هستند و نه اداره آن را بر عهده دارند. آن ها عمدتا در حمل کالا با کانتینر فعالیت می کنند. زیرا گسترش استفاده از کانتینر برای حمل و نقل کالا باعث گسترش و تسهیل حمل و نقل مرکب شده است.

دستاورد NVOCC

در کشتیرانی کانتینری که امروزه بیشتر فعالیت مربوط به کشتیرانی لاینر (Liner) را شامل می شود، شرکت کشتیرانی، هم مدیریت کشتی و هم مدیریت بار را بر عهده دارد. یعنی هم مالک کشتی است و هم مالک کانتینر. با روی کار آمدن NVOCC ها شیوه کاری به سمت گرایش می یابد که کشتیرانی فقط مدیریت کشتی را به دست بگیرد. مدیریت کانتینرها و بار به عهده NVOCC ها گذاشته شود.

 

جمع بندی

پس بدین ترتیب با شرکت کریر و مسئولیت هایش و همچنین شرکت فورواردر و خدمات و نقش هایش آشنا شدیم و در ادامه تفاوت این دو و سایر شرکت های فعال در حمل را با هم یاد گرفتیم. علت تاکید و آموزش این مفاهیم به زبان ساده این است که گاها شرکت ها برای نامه نگاری ها و درج این نام ها در اسناد خود دچار سردرگمی و اشتباه می شوند. همچنین گاها همین نکات کوچک باعث هدررفت زمان، هزینه و انرژی آنان می شود.

فهرست مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *