در هر زمینه ای اگر به دنبال پیشرفت هستید باید دیگران را مقدم بشمارید. یوجین هابکر در خصوص نقش خدمتگزاری این طور می نویسد: رهبر واقعی خدمتگزار است، به مردم خدمت می کند، به علائق آن ها رسیدگی می کند. همچنین این رهبری به فکر محبوبیت و تحت تاثیر قرار دادن دیگران نیست. رهبران واقعی شیفته خدمت اند و در اندیشه شکوه و جلال شخصی نیستند. از این رو هر بهایی را که لازم باشد، می پردازند. در این مقاله عناوین زیر را خواهید یافت:
- موشکافی نقش خدمتگزاری
- راه های تشخیص
- رهبر خدمتگزار کیست؟
- به این موضوع فکر کنید!
- راه های تقویت نقش خدمتگزاری
موشکافی نقش خدمتگزاری
وقتی به خدمتگزاری فکر می کنید، آیا به نظرتان می رسد که خدمتگزار باید کسی از رده های میانی جامعه باشد؟ اگر جوابتان مثبت باشد، باید بدانید که سخت در اشتباه هستید. خدمتگزاری ارتباطی با مقام و منصب ندارد. خدمتگزاری موضوعی در ارتباط با نگرش است. شما حتما کسانی را در بخش خدمات دیده اید که به خدمتگزاری اعتقادی ندارد. کارمند بی ادب یک موسسه دولتی، گارسونی که به هنگام دریافت سفارش غذای شما رفتار بدی را به نمایش می گذارد و منشی یا کارمندی که جلوی شمای ارباب رجوع با دوستش تلفنی درد دل می کند، از جمله کسانی هستند که به خدمتگزاری اعتقاد ندارد.
راه های تشخیص
همان طور که به راحتی تشخیص می دهید که یک کارمند معمولی اهل خدمتگزاری هست یا نیست، می توانید وجود این خصلت را در رهبران نیز تشخیص بدهید. بهترین رهبران کسانی هستند که به جای خود می خواهند به دیگران خدمت کنند. اما چگونه می توان روحیه خدمتگزاری را در خود ایجاد کرد؟
رهبر خدمتگزار کیست؟
دیگران را بر خود مقدم می شمارد!
اولین نشانه خدمتگزاری این است که دیگران را بر خود مقدم بشمارید. لازمه این کار این است که از نیازهای دیگران آگاه شوید، آماده کمک به آن ها باشید و بدانید که خواسته های آن ها مهم است.
از اطمینان برای خدمتگزاری برخوردار است!
خدمتگزار از احساس امنیت خوبی برخوردار است. کسی که فکر می کند مهم تر آن است که خدمتگزار دیگران باشد، فاقد احساس امنیت خاطر است. تنها رهبرانی که از احساس امنیت خاطر برخوردارند، به دیگران قدرت می دهند و این هم واقعیتی است که رهبرانی از امنیت خاطر برخوردارند که خدمتگزار مردم هستند.
راه هایی برای خدمت کردن به دیگران پیدا می کند!
هر کس مجبور شود، به دیگران خدمت می کند. بعضی نیز در شرایط بحرانی خدمت می کنند. اما می توان ته دل کسی را که به دیگران خدمت می کند، دید رهبران بزرگ نیاز را پیدا می کنند و با استفاده از موقعیتی مناسب بدون هیچ چمشداشتی در رفع آن می کوشند.
درگیر مقام و موقعیت خود نیست!
رهبران خدمتگزار به مقام و منصب نمی اندیشند. وقتی کلنل نورمن شوارتس کپف به میدان مین قدم گذاشت، درجه و مقام آخرین موضوعی بود که به آن فکر می کرد. او فقط انسانی بود که می خواست به انسان های دیگر خدمت کند.
از روی عشق خدمت می کند!
خدمتگزار بودن از سلطه جویی یا تکبر انگیزه نمی گیرد، بلکه سوخت آن را عشق تامین می کند. میزان نفوذ شما به عمق توجه و علاقه شما به دیگران بستگی دارد. به همین دلیل است که رهبران به شدت علاقه مندند که به دیگران خدمت کنند.
به این موضوع فکر کنید!
اگر به راستی می خواهید رهبری شوید که دیگران میل به تبعیت از او را دارند، باید به جنبه خدمتگزار بودن توجه داشته باشید. اگر نظر شما این است که به جای خدمت به دیگران، دیگران به شما خدمت کنند. بدانید که برای خودتان مشکل می خرید، اگر در این موقعیت هستید، به نصایح زیر گوش دهید:
- به دیگران فرمان ندهید، به حرف هایشان گوش بدهید.
- برای پیشرفت خود ایفای نقش نکنید، به سود دیگران ریسک کنید.
- از راه خودتان نروید، به دیگران خدمت کنید.
راه های تقویت نقش خدمتگزاری
برای دستیابی به روحیه خدمتگزاری در خود کارهای زیر را صورت دهید:
- کارهای کوچکی که از دستتان بر می آید، انجام بدهید! آخرین باری که در حق کسی محبت و لطفی داشته اید، چه زمانی بود؟ با کسانی که از همه به شما نزدیکترند، شروع کنید.
- بیاموزید که با مردم حشر و نشر کنید! این بار که می خواهید با تنی چند از مشتریان، همکاران یا کارکنان خود کاری صورت دهید، با آن ها قاطی شوید و خودمانی تر حرف بزنید. با افراد ملاقت کنید و به آن ها توجه کنید. اگر اسم فرد را نمی دانید، آن را یاد بگیرید. سعی کنید از نیازها، امیال و خواسته های دیگران مطلع شوید. سپس وقتی به خانه برگشتید، ببینید برای برخی از آن ها چه کاری از دستتان بر می آید.
- دست به کار شوید! اگر فقدان نقش خدمتگزاری را در زندگی خود احساس می کنید، بهترین کاری که برای تغییر دادن این موقعیت می توانید بکنید این است که خود آستین ها را بالا زده و خدمتگزاری را آغاز کنید. به خودتان، به موسساتی که می شناسید و به هر جایی که به آن باور دارید، خدمت کنید. تا این خصوصیت ارزشمند ملکه ذهنتان بشود.
بدین ترتیب دیدیم که اهمیت نقش خدمتگزاری در رهبری یک سازمان تا چه اندازه است. خدمتگزار بودن یک رهبر موجب فراهم ساختن محیطی همراه با اعتماد و تعامل های بیشتر می شود. همچنین این صفت بایسته رهبر، عاملی خواهد بود در جهت بالا بردن عملکرد، اتحاد بین اعضای یک سازمان و در نهایت زمینۀ رشد و هوشمندی سازمان فراهم خواهد شد.